Bebelușii și copiii mici sunt mai predispuși îmbolnăvirii prin intermediul alimentelor contaminate și nedepozitate corespunzător, decât sunt adulții sau copiii mai mari. Și asta de datorează sistemului lor imunitar, incomplet dezvoltat. De aceea, alegerea hranei, prepararea și depozitarea alimentelor este foarte importantă în cazul lor. Asigurați-vă că bebelușul nu este în pericol din cauza modului în care pregătiți sau serviţi mâncarea.
Ce măsuri ar trebui să luăm pentru a evita îmbolnavirea?
1. Laptele matern
Puteți colecta laptele matern în recipiente de 100 ml și foarte important este să îl depozitați în frigider dacă nu intenționați să îl folosiți. Ar trebui congelat în urmatoarele 3 zile de la colectare. Dacă doriți să transportați laptele matern, folosiți rezerve de gheață pentru a-l transporta. Se poate păstra 3 luni în congelator.
Decongelarea este indicat să se facă în frigider, apoi se va scoate afară să fie adus la temperatura camerei. Îl puteți decongela și în apă caldă , nu în apă fierbinte sau în cuptorul cu microunde. Înainte de administrare se încălzeşte la temperatura corpului, într-un vas cu apă, fără a folosi cuptorul cu microunde. Laptele muls nu se administrează cu biberonul. Îl puteți administra cu linguriţa, cu căniţa sau cu seringa.
2. Formula de lapte praf
Verificați mereu data de expirare pe cutie. Nu folosiți niciodată formula de lapte după ce a expirat. Nu congelați laptele praf ramas. Aruncați laptele praf rămas în biberon după hrănirea copilului. Bacteriile din gura copilului care intră în contact cu tetina, pot ajunge în lapte și se pot dezvolta și înmulți.
Biberonul, tetina, alte vase pe care le folosiți pentru prepararea formulei să fie curate și sterilizați periodic biberonul și tetina. Preparați laptele praf cu apă plată, încălzită la 70 de grade și lăsați apoi laptele la răcit pâna ajunge la temperatura corpului. Biberoanele din sticlă sau plastic dur pot fi încălzite în cuptorul cu microunde. Atenție însă să nu supraîncălziți apa. Scoateți întâi capacele și tetinele înainte de a introduce biberonul în cuptorul cu microunde
3. Alimentele preparate
Alegeți alimentele cu atenție – ingrediente curate, data de expirare în termen (pentru carne, lactate, cereale etc), legume și fructe cu aspect natural și pe cât se poate de sezon, organice.
Păstraţi curate suprafețele unde serviţi și pregătiți masa. Spălaţi bine toate boluri şi linguriţele utilizate pentru alimentare, cu apă caldă și cu săpun și păstraţi tocătoarele și ustensile foarte curate. Spălați bine toate ingredientele pe care le folosiți la prepararea hranei, inclusiv fructele cu coajă (banane, portocale, pomelo etc). Păstraţi carnea crudă acoperită și departe de alte alimente în frigider, inclusiv carne fiartă sau gata pentru consum – cel mai bine este să stocați carnea în recipiente curate, acoperite, în partea de jos a frigiderului.
Gătiți bine toate produsele alimentare și răciti-le până ajung la temperatura adecvată înainte de a le administra copilului.
Nu salvați și refolositi alimente din care copilul a mâncat jumătate. În salivă există foarte multe bacterii ( de ordinul milioanelor) – în spațiul dintre gingii si dinți, pe cerul gurii, pe limbă și sub limbă. Bacteriile din gura copilului ce pot pătrunde în preparat, cu ajutorul linguriței, se pot dezvolta și înmulți chiar și în condițiile de aer rece din frigider. Cu o lingură curată, se scoate cantitatea dorită într-un vas curat. Saliva introdusă în preparat poate contamina toata mâncarea și astfel putem evita îmbolnăvirea copilului.
Așteptați pană se răceşte mâncarea proaspăt gătită, în mod ideal, în termen de una până la două ore și depozitati-o în frigider sau congelator. Alimentele depozitate în frigider trebuie să fie consumate în decurs de două zile. Alimentele congelate ar trebui să fie dezghețate bine înainte de reîncălzire. Cel mai sigur mod de a face acest lucru este să le decongelaţi în frigider peste noapte.
Atunci când încălziți alimentele, asigurați-vă că ajung la punctul de fierbere, apoi lăsați-le să se răcească înainte de a le da copilului. Dacă utilizați un cuptor cu microunde, se amestecă întotdeauna mâncarea . Nu reîncalziţi alimente gătite mai mult decât o dată.