Obiceiuri sănătoase pentru copii sănătoși

Reclamele TV la anumite produse alimentare dulci sau de de tip junk-food îi pot face pe copii să dorească să mănânce ceea ce văd, pentru că, felul în care sunt prezentate aceste produse, ne face să credem că nimic nu poate fi mai gustos decât acel produs prezentat în spot-ul TV. Am auzit copii care își întrebau părinții când pot și ei să mănânce produsul văzut la TV? Răspunsul părintelui nu mereu era unul sincer și acesta alegea să îi ofere copilului o variantă rapidă, care să îl ajute să schimbe rapid subiectul, printre cele mai des folosite răspunsuri, am auzit : “Mami, știi doar că ești alergic la zahăr și că nu poți mânca ciocolată!” sau “ Puiule, aceste produse care apar la televizor, sunt acele produse care nu se vând și de aceea li se face reclamă. Pentru a le vinde mai bine cei care le produc”. Eu aleg mereu calea mai anevoioasă, dar cred eu, cu rezultate pe termen lung, aceea de a-i explica copilului că acel aliment este gustos, este pe placul multor oameni, copii, însă ne poate face mult rau dacă alegem să îl consumăm. Atât cât poate un copil să înțeleagă, în funcțtie de vârsta pe care o are, detaliez mai mult sau mai puțin efectele negative. Adoptarea unei alimentații sănătoase poate avea un efect profund asupra sănatății copiilor, ajutând la stabilizarea energiei, la susținerea sistemului imunitar, la menținerea unei viziuni clare si a unei minți agere și chiar la îmbunătățirea stării lor de spirit. Și poate fi mai simplă și mai puțin consumatoare de timp decât vă imaginați. Pentru că, adesea putem fi tentați să cumpărăm un pachet de biscuiți, fara ca cel mic să ne ceară, în loc să ii oferim un măr sau o mână de afine.

Este important să vă amintiți că, copiii nu se nasc cu poftă de cartofi prăjiți și pizza și cu o aversiune față de brocoli și măr. Această condiționare se întâmplă de-a lungul timpului, deoarece copiii sunt expuși la tot mai multe alegeri alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, este posibil să reprogramați poftele copiilor, astfel încât aceștia să poată alege alimente mai sănătoase. Cu cât veți introduce mai rapid alegeri sănătoase și hrănitoare în alimentația copiilor, cu atât mai ușor vor dezvolta o relație sănătoasă cu alimentele care le pot îmbunătăți viața.

Încurajați copiii să facă alegeri sănătoase de mici

Alimentația sănătoasă poate ajuta copiii să se mențină într-o greutate adecvată vârsei, să evite anumite probleme de sănătate, să-și stabilizeze energia. O dietă sănătoasă poate avea, de asemenea, un efect profund asupra mentalului și emoționalului.

Pentru a încuraja obiceiurile alimentare sănătoase, provocarea este de a face alegeri nutritive și atrăgătoare. Cum putem face asta?

  • Copiii ar trebui să mănânce mai multe alimente naturale, minim prelucrate, care să fie cât mai aproape posibil de forma lor naturală și cât mai puțin prelucrate.
  • Fiți un model pentru copii. Instinctul copiilor de a imita este puternic, deci nu cereți copilului să mănânce mai multe fructe, în timp ce nu mâncați niciodată fructe de față cu el.
  • Ascundeți alimente sănătoase cu un gust puternic, între alte alimente care stiți că le plac mult.
  • Gătiți mai multe mese acasă.Mâncarea la restaurant și mesele semi-preparate au mulți aditivi, zahăr și grăsimi nesănătoase, astfel încât gătitul acasă, din ingrediente proaspete și sănătoase, poate avea un impact imens asupra sănătății copiilor dumneavoastră. Dacă gătiți porții mari, este suficient să gătiți doar de 3-4 ori pe săptămână.
  • Implicați copiii în procesul de cumpărare al alimentelor și pregătirea meselor. Este o ocazie bună de a-i învăța despre diferite alimente și despre cum sa citească etichetele alimentelor pe care doresc să le cumpere, atunci când mai cresc.
  • Faceți gustări sănătoase acasă. Păstrați la îndemână o mulțime de fructe, legume, astfel încât copiii să evite gustări nesănătoase cum ar fi chipsuri, sucuri sau biscuiți.
  • Nu insistați niciodată să termine tot din farfurie și nu folosiți niciodată alimentele preferate ca recompensă sau mită. Au nevoie să aiba o relatie sănătoasă cu alimentele.

Gătiți și mâncați împreună cu copiii

Faptul ca ne facem timp să stăm la masă ca o familie, pentru a mânca un preparat gătit acasa, împreuna, oferă un exemplu minunat copiilor cu privire la importanța alimentației sănătoase. Mesele în familie oferă confort și rutină, oferă ocazia de a povesti din viața de zi cu zi a parinților și copiilor. Adunarea familiei în jurul unei mese, reprezintă o oportunitate ideală de a vorbi și de a asculta copiii fără a îi distrage nimic altceva.

Timpul mesei împreună vă permite să îi „învățați prin exemplu”. Mâncând împreună, permiteți copiilor să observe că mâncați alimente sănătoase ținându-vă în același timp porțiile sub control și limitând mâncarea nesănătoasă. Vă va permite de asemenea să monitorizați obiceiurile alimentare ale copiilor. Acest lucru poate fi important pentru copiii mai mari, care merg la școală sau grădiniță și care petrec mult timp mâncând la școală, grădiniță sau after-school.

Faceți fructele și legumele mai atrăgătoare

Indiferent dacă sunt pretențioși sau nu, copiii nu doresc mereu ceea ce este sănătos pentru ei – în special fructe și legume. Dar există modalități de a le face mai atrăgătoare.

Primul pas este limitarea accesului la sucuri, dulciuri nesănătoase și la gustări sărate. Este mult mai ușor să convingeți copilul că o banană cu unt de arahide este extrem de gustoasă, dacă nu are în preajmă biscuiți care să îl tenteze.

Lăsați-i pe copii să aleagă singuri produsele. Poate fi distractiv pentru copii să vadă toate tipurile diferite de fructe și legume disponibile și să aleagă  pe cele pe care vor să le guste.

Păstrați bastonașe de fructe și legume la îndemână. Asigurați-vă că au fost  spălate, tăiate și  numai bune de mâncat. Adăugați iaurt, unt vegetal de migdale sau caju,  hummus sau alte preparate alături de care credeți că ar fi tentați să le încerce. Un hummus cu bastonașe de castravete si ardei alături, poate fi o tentație pentru iubitorii de hummus.