Obiceiuri alimentare sănătoase, încă din primii ani de viață

Având o dietă sănătoasă și concentrându-ne pe oferirea unei hrane adecvate sunt unele dintre cele mai simple și cele mai importante modalități de a preveni apariția problemelor de sănătate. Alimentația sănătoasă poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Acestea includ obezitatea, afecțiunile cardiace, tensiunea arterială ridicată și diabetul de tip 2.
Obiceiurile alimentare sănătoase le învățăm de mici. De aceea este important să ne învățam încă de mici copiii, să aleagă sănătos. Îi va ajuta să rămână cu aceste obiceiuri alimentare pentru tot restul vieții. Acest lucru îi va ajuta să evite dezvoltarea bolilor cronice precum cele enumerate mai sus, atât ca, copil cât și ca adult. Oferiți copiilor cât mai puține alimente procesate, evitați alimentele cu conținut ridicat de zahăr, sare sau grăsimi. Optați pentru dulciuri făcute în casă, cu indulcitori naturali, cu făină integrală.

Alimentația copiilor stă în mâinile noastre

Alimentația copiilor noștri este un subiect actual, cu toții încercăm să ne informăm înainte de a veni copilul pe lume, căutam cele mai sănătoase alimente pentru cei mici, cele mai gustoase rețete. Am fost crescuți cu “ia cu pâine să iți țină de foame” și “nu te ridici până nu termini tot de mâncat“. Dar pe măsură ce avem mai mult acces la informație, învățăm că, nu cantitatea contează, ci calitatea, că putem mânca sățios și fără pâine și că cel mai bun exemplu pentru copiii noștri, suntem noi, părinții. Aveți mai multă influență asupra a ceea ce mănâncă copiii decât credeți. Astfel că, este important să profitați de acest lucru, pentru a le oferi un start bun în viață, pentru a le oferi niște principii alimentare sănătoase.

În majoritatea familiilor, mama cumpără mâncarea, mama o pregătește și o pune pe masă. Tatăl influențează și el preferințele culinare ale copilului și nu este vorba doar de ceea ce gătește în bucătărie. Părinții împreună stabilesc stilului de viață al familiei. Dacă mama și tata sunt tipul de parinți care consumă terci de ovăz la mic dejun și în timpul liber se plimbă cu bicicleta, copiii lor vor fi și ei la fel. Dacă părinților le place să mănânce chipsuri și să se uite la televizor, la fel le va plăcea și copiilor. Adesea îmi scriu mămicile și mă întreabă dacă îi pot da celui mic putin croissant, pentru că a vazut-o pe mamă mâncând și a poftit. Și tare mult i-a plăcut! Sau, copilul, stand la masă cu părinții, mâncând o supă de legume, a poftit la cartofii prăjiți ai tatălui și a primit și el câțiva, apoi a refuzat să mai mănânce supa și ce era de făcut? A mâncat cartofi prăjiți decât să se culce nemâncat. Astfel că, dragi părinți, important este să conștientizăm că, și noi părinții trebuie să ne diversificăm o data cu copiii! Și noi trebuie să facem schimbări majore în alimentația noastră dacă ne dorim să fim un exemplu pentru copii si dacă dorim să le oferim obiceiuri alimentare sănătoase. Orice părinte poate fi un model bun pentru copilul său, chiar dacă este poate supraponderal și întâmpina probleme în a scăpa de kilogramele în plus. Important este ca, copilul să vadă că încercăm, că ne dorim să fim sănătoși și să mâncăm sănătos și echilibrat.

Cum ajutăm copiii să facă alegeri sănătoase pe viitor?

Iată cateva sfaturi simple:
1. Cumpărați fructe și legume în locul gustărilor de genul prăjituri, pufuleți sau biscuiți. Studiile arată că, dacă părinții fac aceste alegeri des și le și explică copiilor cât de importante sunt fructele și legumele în alimentația lor, copiii le vor mânca mai des.
2. Lăsați copiii să iși controleze singuri porțiile de mâncare, să aleagă singuri cât să mănânce. Faptul că noi le spunem “ mănâncă tot din farfurie “ , îi determină să mănânce mai mult decât au nevoie și poate chiar să ajungă să respingă momentul mesei, de teama că vor fi forțați să mănânce mai mult decât pot și decât simt nevoia.
3. Mesele în familie, unde toți membrii familiei mănâncă aceleași preparate, fără televizor, oferă copiilor lecții valoroase. Familiile care mănâncă împreună tind să mănânce mai sănătos.
4. Gătiți împreună cu copiii. Implicați-i în întocmirea meniului zilnic, întrebați-i mereu ce și-ar dori la gustare între un măr și o pară, astfel le dați alternative sănătoase și le dați puterea de a alege ei. Dacă doresc un suc, nu le refuzați această dorință, însă stoarceți împreună, la aparatul de făcut suc, un morcov, o portocală și un măr și vor primi ceea ce iși doresc, din alimente proaspete.
5. Nu recompensați copilul cu mâncare, atunci când doriți să îl mulțumiți cu ceva! Când folosiți alimentele ca recompensă sau pentru a arăta afecțiune, cel mic ar putea începe pe viitor să utilizeze alimentele pentru a face față emoțiilor. Oferiți-le o îmbrățișare când se lovesc sau plâng, o laudă când fac ceva bine, atenție când vă solicită timp petrecut împreună.