Tot mai des aud fraza : „Laptele matern este baza pana la 1 an! Nu iti face griji daca copilul nu mananca solide atata timp cat este alaptat!” Si fraza aceasta este rostita de catre mame, nu de catre specialisti. Unde este adevarul? Realitatea este ca, pentru o dezvoltare armonioasa, lipsita de carente, copilul are nevoie atat de lapte matern, cat si de hrana solida. In egala masura! Si acest lucru este sustinut de catre specialistii in domeniu, din cauza faptului ca dupa varsta de 6 luni, laptele matern nu mai ofera cantitatile de minerale si vitamine in cantitate suficienta si hrana solida, complementara, este necesara, pentru a-i asigura organismului celui mic aportul zilnic de vitamine si minerale.
Laptele matern este in continuare foarte important, chiar si dupa varsta de 1 an, copilul primind 35-40% din necesarul de energie din laptele matern, acesta fiind o sursa importanta de acizi grasi. Insa restul de energie, pana la 100%, copilul ar trebui sa il primeasca din solide.
Hrana solida este introdusa in alimentatia bebelusului in jurul varstei de 6 luni, in cantitate mica la inceput si intr-o textura adecvata, pentru a se face lent trecerea de la consistenta laptelui matern la cea a solidelor si pe masura ce copilul creste, cresc si numarul de mese, astfel incat pana la varsta de 8 luni ar trebui sa aiba 3 mese de hrana solida.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, ne furnizeaza si necesarul caloric ce ar trebui sa provina din aceste mese de solide, drept dovada ca hrana complementara nu este de neglijat si ea reprezinta un factor important in dezvoltarea copilului. Astfel ca, intre 6-8 luni au nevoie de aproximativ 600 de calorii, dintre care, laptele matern asigura aproximativ 400 calorii. Restul de 200 de calorii ar trebui sa provina din hrana solida. Pentru varsta de 9-11 luni, 300 calorii ar trebui sa provina din hrana solida si aproximativ 380 de calorii din laptele matern.
Insa caloriile si energia nu sunt totul. Este drept, un copil alaptat poate supravietui fara solide, primind suficienta energie din laptele matern pana la varsta de 1 an, chiar si dupa 1 an.
Daca hrana solida nu ii este oferita in cantitate considerabila, adecvat varstei, pot aparea diverse situatii in care copilul nu va mai primi suficienta energie și substanțe nutritive din lapte matern si vor aparea deficiențe de micro-nutrienți ,in special de fier și zinc (anemie spre exemplu), pot aparea probleme cu privire la dezvoltarea optimă a abilităților motorii, cum ar fi mestecatul și acceptarea de catre copil de noi gusturi si texturi.
Tot Organizatia Mondiala a Sanatatii ne avertizeaza sa folosim in meniul celor mici alimente bogate in fier, zinc, vitamina A si recomanda ca in cazul in care copilul nu consuma suficiente solide, sa i se ofere, la indicatiile medicului pediatru, suplimente nutritive.
Oferiti copilului o varietate de alimente nutritive precum carne, lactate, oua, fructe si legume bogate in fier si vitamina A, grasimi sanatoase (uleiuri, nuci, seminte, avocado). Evitati indulcitorii, sucurile sau ceaiurile. Hraniti copilul cu lingurita si lasati-l in paralel sa si exploreze mancarea, sa o guste, sa o simta. Hraniti-i cu rabdare si incurajati-i sa manance. Incercati alimente diverse, texturi, modalitati diferite de a gati, eliminati factorii care ar putea sa ii distraga si faceti un ritual din masa, respectand un orar si servind mereu masa in acelasi loc. Vorbiti cu copiii in timpul mesei, povestiti-le ce mananca, cum ati preparat, treziti-le interesul pentru mancare mancand impreuna. Nu neglijati mesele de solide si incercati sa le oferiti in fiecare zi hrana proaspata, preparata sanatos si corespunzator varstei.
Incepeti diversificarea in jurul varstei de 6 luni, continuand sa alaptati frecvent si la cerere pana la 2 ani cel putin.