• Primul scaun al nou-născutului este normal să fie negru sau închis la culoare. Aceasta se numește meconiu și este compus din materia ingerată în intervalul de timp pe care copilul l-a petrecut în uter: celule epiteliale și sanguine, mucus, lichid amniotic și apă. Scaunul negru nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile.
• Odată ce meconiul trece, scaunul unui nou-născut poate fi de culoare galben-muștar. Această culoare a scaunului este de asemenea cea mai frecventă la bebelușii alăptați.
• Este normal să vedem un scaun galben deschis la bebelușii alăptați (și uneori hrăniți cu formulă de lapte praf). Scaunul de culoare galben deschis, care este mult mai frecvent decât de obicei și este moale, apos, poate fi diaree. Diareea poate duce la deshidratare. Este necesar să cereți sfatul medicului pediatru în această situație.
• Scaunul portocaliu poate apărea atât la bebelușii alăptați cât și la cei hrăniți cu formula. Această culoare a scaunului este de asemenea normală.
• Uneori, scaunul copilului poate deveni roșu în urma unui meniu bogat în alimente și băuturi de culoare roșie , cum ar fi sucul de roșii sau sfeclă. Scaunul de culoare roșie ar putea însemna, de asemenea, că există sânge în scaun. Sângele din scaunul unui bebeluș poate apărea și din cauza unei alergii sau a unei fisuri anale. În cazul în care scaunul roșu apare fără ca cel mic să fi consumat alimente de culoare roșie, este bine să vă adresați medicului specialist. Dacă, copilul a mâncat de curând alimente de culoare roșie, puteți lua în considerare să așteptați pentru a vedea dacă următorul scaun va reveni la culoarea normală înainte de a lua legătura cu medicul pediatru.
• Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte praf, pot avea scaun bronz verzui și galben. Scaunul este, de asemenea, mai ferm decât cel al unui copil alăptat.
• Scaunul de culoare verde-închis este cel mai frecvent la bebelușii care încep diversificarea și în alimentația cărora se introduc alimente de culoare verde, precum spanacul și mazărea. Suplimentele de fier pot da, de asemenea, culoarea verde a scaunului.
• Foarte rar, bebelușii pot avea scaune albe, gri sau galben pal. Acest lucru nu poate fi evident în primele zile sau săptămâni de viață, când toți bebelușii au scaune normale. Cu toate acestea, aceste scaune palide sugerează faptul că poate exista o problemă a tractului digestiv sau a ficatului. Dacă copilul are scaune albe, gri ar trebui să vă adresați imediat medicului pediatrului.
Dacă găsiți utile informațiile de aici, puteți da un like și paginii de Facebook a siteului și mă găsiți și pe Instagram cu rețete, recomandări și frânturi din viața noastră 🙂