Introducerea carnii in alimentatia bebeluslui se recomanda incepand cu varsta de 7 luni. Prima carne introdusa este cea de pui / curcan, pentru ca, dupa varsta de 8 luni sa se introduca si carnea de vita.
Fierul din laptele matern este bine absorbit de copii, insa cand se incepe introducerea alimetelor solide in alimentatia lor incep sa absoarba mai putin fier din laptele matern. Acest lucru se datorează faptului că fierul din laptele matern devine ” legat ” de alimente solide care sunt consumate.
Astfel este foarte important ca alimentele solide introduse in alimentatia unui copil alăptat exclusiv sa fie bogate in fier . Iar una dintre cele mai bune surse de fier este , desigur , carnea ( carne de vită și de miel ,în special ) .
Mai mult decât atât , noi studii au demonstat ca , cu cat este mai bine maruntita carnea, cu atât mai ușor organismul poate asimila fierul.
Carnea este un aliment bogat in proteine si cantitati foarte mari din aceste proteine se pot depune pe rinichii imaturi ai bebelusului. Prin urmare , este recomandata oferirea carnii in cantități mici (35-40 de grame/zi sub varsta de 1 an si 50-60 grame/zi dupa varsta de 1 an) amestecate într -un alt aliment (piure de legume , de exemplu).
Carnea de pui, vita sau pește ar trebui să fie consumate in medie de 5 ori pe saptamana deoarece acestea sunt surse bogate de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi fier și zinc. Dietele care sunt lipsite de proteina animala (carne, pui, pește sau ouă, plus produse lactate), nu pot aduce aportul de nutrienti de care are nevoie copilul la inceputul vietii, decât dacă sunt folosite produse fortificate sau suplimente nutritive (doar la recomandarea medicului).
Carnea se prepara in prima faza separat si se amesteca ulterior cu piureul de legume, urmand ca dupa 12 luni sa o preparati in acelasi timp cu legumele. Pentru supa de peste, acesta se fierbe separat, se strecoara zeama in care a fiert printr-o sita fina pentru a elimina oasele desprinse in timpul fierberii, apoi pestele se allege cu mare atentie de oase.
Sfaturi utile:
- Nu dati bebelușului carne insuficient gătită.
- Este nevoie să fie bine spalata si fiarta.
- Nu se dezgheata sau se gateste în cuptorul cu microunde .
- Decongelarea se face intai in frigider si apoi la temperatura camerei.
- Nu recongelati dupa decongelare.
- Carnea cruda poate sta in congelator pana la 6 luni, gatita, congelator si pastrata corespunzator pana la 3 luni
Carnea este o sursa excelenta de vitamina B12, necesara formarii globulelor rosii din sange si functionarii sistemului nervos.
- Dupa 7 luni – carne de pasare, curcan (cat mai naturala, din surse bio)
- Dupa 8 luni – ficat de pui (proaspat, fiert bine si adaugat in piureul de legume
- Dupa 8 luni – Carne de vita, porc, oaie (alegeti carne slaba, gatita bine )
- Dupa 9 luni – peste alb
- Dupa 10 luni – somon
- Dupa 12 luni- carne de gasca, rata, iepure, fructe de mare (bine gatite, au risc mare de alergii)
Cantitate de grasime (g / 100 g carne)
- Rata – 11 g
- Porc – 9 g
- Miel – 8 g
- Vita – 5 g (jumatate din aceste grasimi sunt monosaturate – adica sunt bune)
- Pui – 3 g
- Curcan – 1 g (cel mai scazut procent de grasime)
Necesarul proteic in cazul copiilor :