Cand ar trebui sa incepem diversificarea?

 

Pentru regiunea europeană, Organizația Mondială a Sănătății  recomandă ca diversificarea să se înceapă în jurul vârstei de șase luni.

Introducerea alimentației complementare prea devreme, poate atrage după sine o serie de probleme, cum ar fi:

  • Lapte matern poate fi înlocuit de alimentele solide, ceea ce poate duce la scăderea productiei de lapte matern și, prin urmare, a aportului nutritiv și insuficientă energie pentru copil.
  • Sugarii sunt expuși la agenți patogeni microbieni prezenți în produsele alimentare și fluide, care pot fi contaminate crescând astfel riscul de boli diareice și în consecință pot duce la malnutriție.
  • Riscul de scaune moi, tranzit îngreunat și  reacții alergice din cauza imaturității sistemului digestive.

 

La ce vârstă ar trebui să se introducă alimentele solide?

De la naștere până la vârsta de 6 luni, hrana copiilor în mod exclusiv ar trebui sa fie laptele matern (adică să nu fie introdus niciun alt aliment sau lichid în alimentație) și să fie hrăniți „la cerere” (adică, de fiecare dată cand aceștia doresc, zi și noapte).

La vârsta de 6 luni, ar trebui să se introducă o varietate de alimente sigure și nutritive pentru a completa alăptarea și să se continue alăptarea până aproape de varsta de 2 ani sau peste.

Vârsta de 6 luni a fost stabilită ca fiind optimă pentru a începe diversificarea,  în urma unor îndelungate cercetări, făcute pe grupe de populație la nivel mondial, atât pe copii alăptați, cât și pe copii hraniți cu lapte praf.

În ambele situații, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că vârsta de 6 luni este optimă pentru introducerea hranei solide.

Introducerea apei

Din prima zi de diversificare se poate introduce și apa. Copiii au nevoie de cel puțin 400-600 ml pe zi de fluide suplimentare (în plus față de 200-700 ml / zi de apă care este estimat să vină din lapte și alte alimente) într-un climat temperat. Cantitatea de apă, pe care copiii o consumă, crește treptat, începand cu 20-30 ml pe zi în primele zile de diversificare. Pe măsură ce cresc, de la o lună la alta, copiii vor începe să consume din ce în ce mai multă apă, ajungând la aproximativ 300-400 ml de apă pe zi, în jurul vârstei de 8-9 luni.

Fructe sau legume, ca prim aliment introdus?

Deși multi pediatri recomandă să se introducă întai legumele înainte de fructe , nu există nici o dovadă că, copilul va dezvolta o aversiune pentru legume în cazul în care fructele vor fi introduse primele. Copiii se nasc cu o preferință pentru gustul dulce , iar ordinea introducerii produselor alimentare nu schimbă acest lucru .

Sunt specialiști care spun că fructele ar trebui introduse primele, astfel încât copilul se va bucura de primele sale produse alimentare și nu va respinge solidele.

Majoritatea părinților aleg să înceapă diversificarea cu legume, asociate cu carne de pui/curcan sau cereale integrale –orez, mei, cous-cous.

Ce consistență ar trebui să aibă primele mese ale bebelușului?

Indiferent cu ce alegeți să începeți diversificarea, introduceți un aliment nou o dată la 2-3 zile, pentru a testa eventuale alergii. Alimentele ar trebui să fie cât mai moi, lichide, cât mai apropiate ca și textură de cea a laptelui (pentru aceasta  puteți folosi supa în care ele au fiert sau lapte), urmând ca, pe parcurs, să le modificați consistența  treptat.

Se va crește treptat cantitatea și consistența preparatelor alimentare pe masura ce copilul va înainta în vârstă și se va adapta hrana la cerințele și abilitățile copilului.

Sugarii pot mânca piure, supe-creme, administrate cu lingurița. În diversificarea clasica, în jurul vârstei de 8 luni, majoritatea copiilor pot mânca ținând bucăți de mâncare în mânuțe – bucăți de fructe sau legume de textură adecvată vârstei.

În jurul vârstei de 12 luni , majoritatea copiilor pot mânca aceleași tipuri de alimente ca și ceilalți membri ai familiei, cu mici excepții și bineînțeles, preparate conform vârstei.

Evitați alimentele într-o formă care poate provoca sufocare , cum ar fi nuci întregi , struguri întregi sau morcovi cruzi , întregi sau bucăți .

Oferiți copilului o varietate de alimente nutritive precum carne, lactate, ouă,  fructe și legume bogate în fier și vitamina A, grăsimi sănătoase (uleiuri, nuci, semințe, avocado). Evitați îndulcitorii, sucurile sau ceaiurile. Hrăniți copilul cu lingurița și lasați-l în paralel să și exploreze mâncarea, să o guste, să o simtă. Hraniți-i cu răbdare și încurajați-i să mănânce. Încercați alimente diverse, texturi, modalități diferite de a găti, eliminați factorii care ar putea să îi distragă și faceți un ritual din masă, respectând un orar și servind mereu masa în același loc. Vorbiți cu copiii în timpul mesei, povestiți-le ce mănâncă, cum ați preparat, treziți-le interesul pentru mâncare mâncând împreună. Nu neglijați mesele de solide și încercați să le oferiți în fiecare zi hrană proaspătă, preparată sănătos și corespunzator vârstei.

Pentru a putea ține o evidență a primelor alimente introduse, puteți descărca și printa acest tabel în care puteți nota, la începutul diversificării, câteva elemente pentru noul aliment introdus.

primele alim tabel wm