Cum ne ajută un plan alimentar săptămânal?

Planificarea în avans a meselor este o modalitate utilă de a vă asigura că atât voi, cât și cei mici, mâncați echilibrat și variat.

După ce planul alimentar este pus pe hârtie, restul va veni de la sine. Deși suntem conștiente de beneficiile unui meniu săptămânal, uneori pur și simplu nu găsim motivația de a întocmi acest plan și de a-l pune în aplicare.  De aceea, avem nevoie doar de un mic impuls 🙂

Și asta mi-am propus cu ajutorul acestui articol : să vă dau acest impuls, oferindu-vă câteva motive pentru care ar trebui să folosiți acest tip de organizare. Sigur că există și excepții. Dacă într-o zi ne decidem să ieșim la masă sau avem poftă de o pizza, se întâmplă să ne și abatem uneori.

Înainte de toate, să vă împărtășesc metoda mea : gătesc mai multe feluri de mâncare de 2-3 ori pe săptămână și încerc să fac cumpărăturile o singură dată pe săptămână, în funcție de planul alimentar pentru acea săptămână. Uneori pot și congela o supă sau un aluat de biscuiți, dacă consider că am pregătit prea mult.

Metoda aceasta am tot modificat-o și îmbunătățit-o de-a lungul timpului, însă am ajuns la următoarea variantă (care funcționează pentru noi):

  • Duminică dimineața întocmesc planul alimentar pentru săptămâna care urmează.
  • În funcție de ceea ce decidem să gătim, de ceea ce am deja în frigider și cămară, întocmesc lista de cumpărături.
  • Tot duminica facem și cumpărăturile pentru săptămâna care urmează.
  • Aleg două sau trei zile în care vom găti, în funcție de ce activități vom avea în săptămâna respectivă. Ca și exemplu, stabilesc meniul pentru a găti duminică și marți sau miercuri. În ambele zile de gătit vom avea de preparat o supă/ ciorbă, două tipuri de fel doi, o pastă tartinabilă și un desert. Vineri încerc să fac ordine în frigider și să folosim alimentele care se aproprie de expirare sau încep să se altereze. Și în funcție de asta, alcătuim meniul pentru vineri și sâmbătă.
  • Mă asigur că avem mereu fructe și legume proaspete în casă. Chiar dacă ele nu se regăsesc neapărat în meniul scris în agendă, le trec tot timpul pe lista de cumpărături (3-4 tipuri de fructe de sezon, roșii, ardei, castraveți, avocado, salată verde).

Beneficiile planificării

1. Economisim timp și bani

Planificarea meselor pentru o săptămână ne poate ajuta să ne gestionăm mai bine timpul dar și banii. De multe ori pierdem mult timp pentru a ne hotărî ce să preparăm, mergem la cumpărături zilnic sau la două zile, gătim zilnic și stăm în bucătărie poate mai mult de două ore în fiecare zi. Planificând din timp cumpărăturile și organizarea meselor, înseamnă că nu vor mai fi vizite de ultim moment în magazine, reducând cheltuielile inutile.

2. Reducem risipa alimentară

Cumpărând doar ceea ce avem nevoie și folosind ingredientele la scurt timp după ce le-am cumpărat, putem reduce ușor risipa alimentară. Folosind metoda mea – vineri facem ordine în frigider și improvizăm cateva preparate din alimentele pe care le avem la îndemână, fără a le lăsa să expire sau să se altereze. Bonus : avem frigiderul gol și curat, pregătit pentru noi cumpărături.

3. Scăpăm de stresul gătitului “ pe fugă”

Stiți momentul acela când cel mic ar vrea să mai stea în parc și noi ne uităm cu stres la ceas că se apropie ora mesei și nu avem mâncarea gata? Sau intervine ceva în programul nostru și ajungem acasă chiar înainte de ora mesei și nu știm cum să pregătim ceva cât mai rapid?

Toate am trecut prin asta și cu siguranță vom mai trece. Planificarea unui meniu săptămânal ne ajută să depășim aceste situații și să avem mereu preparate nutritive în frigider, atât pentru noi, cât și pentru copii.

4. Evităm opțiunile nesănătoase

Evităm să mâncăm un covrig pe fugă pentru că nu am avut timp să servim o gustare sau să comandăm de la un restaurant fiind prea obosite să mai preparăm ceva când ajungem seara târziu acasă. Combinația între a fi obosit și înfometat poate duce la alegeri alimentare greșite, astfel că este minunat să avem mesele mereu pregătite, doar să le încălzim atunci când vine ora mesei.

5. Folosim o varietate de alimente

Atunci când întocmim planul alimentar, avem libertatea de a include o varietate de alimente în preparatele pe care alegem să le pregătim. Când nu avem prea mult timp la dispoziție pentru a pregăti masa, putem ajunge să preparăm mereu paste cu sos de roșii sau mămăligă cu brânză și smântână. Un preparat rapid în general, care se tot repetă.

Urmând un plan alimentar sănătos, întocmit în funcție de preferințele întregii familii, putem face combinații alimentare echilibrate, sănătoase și variate.