În ultimul timp, foarte multe cereri pentru întocmirea unui meniu personalizat vin din partea părinților ai căror copii mănâncă puțin, sunt selectivi cu alimentele, preferă laptele matern în locul meselor de solide. Astfel că, pe lângă sfatul de a nu mai lăsa mesele de lapte matern să interfereze cu mesele de solide, pe lângă diverse combinaţii atractive pe care încerc sa le fac în cadrul meniului, din alimente agreate de cel mic, le ofer şi urmatoarele sfaturi :
Cum determinăm copilul să mănânce mai bine?
1. Faceți un program de masă
Așa cum am mai spus-o, copiii au nevoie de rutină. Mulți părinți consideră că un program regulat de masă și somn, le poate face viața mult mai ușoară: știu exact când ar trebui să fie masa gata, când își pot scoate liniştiţi copilul la plimbare, când își pot programa ceva de făcut pentru ei știind că cel mic va dormi. Ca părinte, veți avea la rândul vostru un program relaxat, fără prea multe surprize. Și bebelușul va ști la ce să se aștepte – de exemplu, că primește micul dejun după somnul de dimineață, apoi este timpul de joacă sau plimbare.
2. Încercați să rămâneți calmă atunci când cel mic refuză mâncarea sau nu mănâncă cât v-ați propus. Dacă refuză mâncarea imediat ce a-ți pus-o în faţa lui, nu inseamana că trebuie să vă dați bătută! Uneori poate dura minute bune pana accepta să ia un aliment de pe tăviţă sau să deschidă gura. Vorbiți cu el despre ceea ce ați pregătit, lăsați-l să se joace cu mâncarea, să experimenteze, sa testeze singur tacâmurile, chiar dacă poate jumătate din cantitate va ajunge pe jos sau pe el. Important este că arată interes.
3. Jucaţi-vă tot felul de joculeţe
Activitatea preferata a copiilor este joaca 🙂 Astfel că, gasiţi tot felul de joculeţe ce au legătură cu masa și încercați să faceţi prânzul mai atractiv.
Cel mai des, eu mă jucam cu copiii mei, un joc în care hrăneam animalele. Adunam toate animăluţele de plastic pe tăviţa copilului, îi puneam și lui o cantitate mică din ceea ce preparasem într-un bol, îşi alegea o linguriţă și în timp ce el hrănea animăluţele, eu hrăneam copilul.
4. Pregătiţi masa într-un fel atractiv pentru copil, alegeți tacâmuri și boluri colorate, haioase.
Tot un exemplu personal: avem mai multe boluri la fel, cu desene diferite pe fundul lor. Când cel mic facea nazuri la masă, mereu îl convigeam sa mănânce și să descopere ce desen este pe fundul bolului. Și nu putea afla decât dacă mânca tot din bol.
Puteți aseza alimentele în farfurie sub diverse forme. Există multă inspiraţie online.
5. Mâncați împreună aceleași feluri de mâncare, pe cât se poate, la masă, departe de televizor sau alte gadgeturi. Vorbiţi cu copiii în timpul mesei, povestiţi-le ce mănâncă, cum aţi preparat, treziţi-le interesul pentru mâncare mâncând împreună.
6. Folosiţi ingredientul preferat
Copilul iubește fructele, dar urăște legumele? Atunci să ii puneţi puțin măr copt/fiert alături de legume, nu este o idee rea. Sau poate îi place iaurtul! O linguriţă de iaurt în mâncare de legume poate face masa mai atractivă.
Planificați din timp meniul, astfel încât să aveți un control asupra meselor și diversitatea alimentelor oferite, în funcție de preferinţele copilului.