Uneori poate fi o provocare și pentru părinți să identifice acele produse sănătoase, atunci când se află în fața unui raft cu alimente. Adesea părinții aleg un produs doar pentru că scrie mare BIO, Organic, fără să citeasca și ingredientele și valorile nutriționale.
Urmând câteva sfaturi de bază, veți reuși să vă încurajați copiii să mănânce sănătos și să facă alegeri potrivite atunci când nu sunt în preajmă. Fiți un model pentru copii și mâncați împreună, preparate nutritive. Când încercați să îi învățați obiceiurile alimentare bune, încercați să fiți pentru ei cel mai bun exemplu posibil. Alegeți gustări nutritive, mâncați cu toții la masă și nu săriți peste mese.
Concret, ce ar trebui să facem pentru a-i ajuta să facă alegeri sănătoase, astfel încât să prefere mâncarea nutritivă?
Alegeți doar alimente nutritive
În primul rand, puterea stă în mâinile noastre, ale parinților. Noi, părinții, suntem cei care facem cumpărăturile, noi suntem cei care aducem acasă fiecare aliment pe care copilul nostru îl consumă. Vor mânca ceea ce este disponibil în dulap și în frigider, acasă. Știu, mai exisă și grădinița, școala, petreceri, unde pot descoperi diverse alimente pe care acasă nu le consumă. Dacă gustarea lor preferată nu este atât de hrănitoare, puteți să o cumpărați din când în când, astfel încât să nu îi privați de o bucățica de ciocolată sau de o înghețată, la vârsta potrivită. Și aceasta ar fi după vârsta de 3,5-4 ani, când încep să constientizeze și să înțeleagă mai bine care ar trebui să fie relația lor cu mâncarea.. Important este însă ca acestea să fie excepții și să încercați să găsiți acea ciocolată sau înghețată de calitate.
Nu săriți peste mic dejun
Serviți celor mici micul dejun, chiar dacă este doar o banana și un iaurt. Prima masă a zilei îi ajută să aibă energie pe tot parcursul zilei. Dacă puteți să-i faceți pe copii să-și stabilească obiceiul de a mânca un mic dejun sănătos de la o vârstă fragedă, îi va ajuta să mențină acest obicei pentru tot restul vieții.
Țineți cont de preferințele lor
Din alimentele pe care le oferiți, copiii ajung să aleagă ce vor mânca, aleg ceea ce le place și ce nu le place. Copiii trebuie să aibă ceva de spus în această privință. Nu insistați să le oferiti un aliment, un preparat, oricât de sănătos ar fi, dacă ei îl refuză constant. Din selecțiile pe care le oferiți, permiteți-le să aleagă ce să mănânce și cât de mult vor să mănânce. Acest lucru poate părea o libertate prea mare, însă nu uitați că ei vor alege numai din alimentele pe care le cumpărați și le serviți.
Adaptați meniul copilului, indiferent unde luați masa
Când luați masa în oraș, copiii vor să mănânce doar pizza, burgeri, paste și desert? Un burger poate fi sănătos, dacă este cu multe legume, salată, fără sosuri, cartofi prăjiti și o chifla integrală. O pizza cu sos de roșii, mozzarela și multe legume nu este chiar o alegere rea. Și astfel le oferiți și lor bucuria de a mânca un preparat mult dorit, care poate fi și nutritiv. Când serviți masa în oraș, lasați-i pe copii să încerce alimente noi și ei ar putea să vă surprindă cu dorința lor de a experimenta. Puteți începe prin a-i lăsa să încerce puțin din ceea ce ați comandat sau să comandați un aperitiv care i-ar putea tenta. Dacă nu aveți totuși ce să alegeți din meniu, nu veți da niciodată greș cu o supă. Nu uitați însă că și alegerile voastre trebuie să fie unele sănătoase, pentru a fi un exemplu pentru copilul vostru.
Cultivați împreună
Cultivarea legumelor și ierburilor aromatice acasă poate fi o modalitate amuzantă de a învăța copiii de unde provin alimentele și astfel îi încurajați să mănânce mai variat. Este mult mai probabil să accepte o salată de crudități sau bastonașe de morcovi, dacă au ajutat la plantare și alegerea lor din grădină. Dacă nu aveți o grădină, un ghiveci cu plante aromatice la fereastră, poate fi la fel de eficient atunci cand preparați o salată sau o porție de paste.
Gătiți împreună
Copiii au mai multe șanse să devină mai atrași de alimentație, dacă știu să gătească. Faceți-le propriile lor șorțuri și lăsați-i să vă ajute în mod regulat cu mici sarcini în bucătărie. Pe masura ce devin mai mari și mai încrezători, lasați-i să își prepare singuri sanvișul pentru școală sau o gustare. Este modalitatea prin care l-am convins și eu pe băiatul meu cel mare să mănânce ridichi și leurdă. Le-a descoperit atunci când a început să își pregătească singur câte o gustare.
Culorile din farfurie
Toate culorile din fructe și legume le fac apetisante, cu ajutorul lor putem crea un curcubeu în farfuria celor mici, deci este bine să le oferim o varietate de culori diferite în fiecare zi. Oferiți-le copiilor o gustare colorată de diferite fructe și fructe de pădure sau tăiați legume în forme interesante pentru a le face să pară mai distractive și mai interesante. În familia noastră avem un obicei, să îi spunem așa. Trei zile pe săptămână avem supă în diverse culori – verde (cu broccoli, mazăre sau fasole verde), roșie (cu suc de roșii sau sfeclă) și portocalie (cu dovleac, turmeric). La fel procedăm și cu smoothie-urile, le coloram mereu diferit. Astfel încerc să îi țin cât mai aproape de fructele și legumele colorate.
Alternativele sănătoase ale produselor din comerț
Înlocuiți ciocolata din comerț cu bomboane raw din unturi vegetale, lapte praf de cocos, pastă de curmale, karob, nuci marunțite. Puteți prepara împreună cu copiii înghețată din fructe congelate – banane, capsuni, afine, zmeura, mango, piersici. Pregătiți împreună o pizza din blat de conopidă sau aluat făcut în casă din făină integrala, cu sos de roșii, mozzarela, multe legume. Există o alternativă sănătoasă pentru orice.