Metode eficiente pentru spalat fructele si legumele

Chiar și cei mai puțin prudenți dintre noi clătesc măcar sub un jet de apă fructele sau legumele înainte de a le mânca. Iar când vine vorba despre copiii noştri devenim mult mai atenţi atunci când le oferim un fruct sau o leguma crudă, din dorința de a-i feri de microbi sau pesticide. Se întâmplă să curaţăm obsesiv un fruct uneori, folosind o perie de legume, după ce le-am spălat deja sub jet de apă. Cât de eficientă este aceasta metoda, într-adevăr? Mai important, cât de îngrijorați ar trebui să fim în legătură cu pesticidele din fructele și legumele din comert?
Cercetatorii au abordat această problemă şi am făcut un research pentru a afla cât de eficiente sunt cele mai populare metode de spălare a vegetalelor.

1. Apă curată: un studiu din 2008 publicat în revista Food Research International a constatat că apa de la robinet a redus doar reziduurile a cinci pesticide diferite cu 20% cel mult – dar cel puțin este ceva. Apa distilată sau filtrată poate fi mai eficientă și o scufundare bună de câteva minute este recomandata, mai ales pentru îndepărtarea bacteriilor.

2.Săpun: săpunul sau detergentul de vase nu este destinat spălării alimentelor și nu este clar cât de eficient este împotriva pesticidelor. Ar putea, de asemenea, să se strecoare în produse, făcându-vă să ingerați o altă substanță chimică nealimentară pe lângă cele pe care încercaţi să le îndepărtaţi. Astfel că, nu este recomandat!

3.Spălatul industrial, înainte de ambalare: un studiu realizat în 2000 de către Stația Experimentală Agricolă din Connecticut a constatat că spălarea anumitor fructe și legume printr-un procedeu de spălare comercială nu a fost mai eficientă decât spălarea lor în apă de la robinet timp de un minut. Cercetătorii de la Universitatea din Maine au obținut același rezultat pentru reducerea bacteriilor și pesticidelor. Astfel că, fructele și legume ambalate, spălate, tot pot avea urme de pesticide sau bacterii.

4.Oțet: un studiu realizat în 2007 a arătat ca spălarea roşiilor într-o soluție de oțet a redus semnificativ reziduurile a șase pesticide diferite, unele cu până la 94%. În urma acestui studiu s-a constatat că oțetul a redus 98% din bacteriile pe mere și pere. Ieftin, deloc daunator, pare a fi soluţia ideală. Încercați să umpleți o sticlă cu pulverizator cu o parte oțet și trei părți apă și păstrați-o lângă chiuvetă.

5. Bicarbonatul de sodiu în octombrie 2017, cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts au publicat un studiu în revista Agricultural and Food Chemistry, care arată că merele lasate timp de 12-15 minute într-o soluție de bicarbonat de sodiu și apă, au eliminat aproape orice urmă de pesticide de pe suprafața fructului . Dacă aveți timp să lasaţi pentru 15 minute vegetalele, aceasta pare a fi cea bune soluţie : bicarbonat de sodiu și apă.

Trebuie menționat faptul că niciuna dintre aceste soluții nu pot elimina pesticidele care au intrat deja în fructe și legume.
De ce nu cumpăram doar fructe organice? Este o întrebare pe care ne-o punem cu toţii. Contrar a ceea ce credem despre produsele organice, acestea sunt cultivate și ele cu pesticide.

În 2011, cercetătorii de la UC Davis au constatat că versiunile organice ale fructelor și legumelor care prezintă cel mai mare risc de contaminare cu pesticide, nu sunt nici ele mai sigure. De asemenea, aceștia declară că pesticidele din aceste fructe și legume erau la fel, cu mult sub limita acceptabilă stabilită de EPA.

Însă este bine ca exista soluții. Păstrați o sticlă cu pulverizator cu oțet diluat cu apă pentru clătiri rapide și bicarbonat de sodiu diluat în apă pentru acele momente când nu va grabiti și aveți timp sa lăsați vegetalele scufundate timp de 15 minute.