Top 7 indulcitori naturali:
- Stevia – indice glicemic 0 (0 calorii)
- Pudra de lucuma – indice glicemic 7 (1 lingura – 45 calorii)
- Zahar de Nucă de cocos – indice glicemic 35 (1 lingura – 45 calorii)
- Miere cruda – indice glicemic 50 (1 lingura – 64 calorii)
- Sirop de arțar – indice glicemic 54 (1 lingura – 52 calorii)
- Melasa – indice glicemic 70 (1 lingura – 47 calorii)
- Curmale – indice glicemic 70 ( calorii pentru 50 g – 135)
Indicele glicemic pentru îndulcitorilori se calculeaza in functie de trei factori:
- Cantitatea de carbohidrați prezenta.
- Tipul de carbohidrați prezent.
- Prezența altor substanțe (fibre solubile) ce incetinesc metabolismul carbohidratilor.
- Stevia (pudra verde, din frunze uscate si macinate ) este planta de 300 de ori mai dulce ca zaharul. Are un continut caloric scazut si este o sursa sigura de zinc, fosfor, carbohidrati, calciu, potasiu, magneziu, vitaminele A si C si nu in ultimul rand o sursa excelenta de fibre. De asemenea, calorii 0, indice glicemic 0, are proprietetea de a satisface nevoia de dulce a organismului fara a declansa reactiile metabolice negative pe care le provoaca indulcitorii sintetici. Un gram de pudra de stevia este echivalentul a 10 grame zahar, ca si nivel de indulcire.
- Lucuma este un fruct subtropical cu deosebite calitati nutritionale. Pudra de lucuma este obtinuta prin uscarea fructelor la temperaturi joase, rezultand o pudra dulce cu gust specific, ce poate fi adaugata in prajituri, fursecuri, ciocolata raw sau la smoothie-uri din fructe. Are un continut ridicat de fibre care ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange, prin incetinirea ritmului de patrundere a glucozei in fluxul sanguin. Este o buna sursa de minerale si fier, bogata in carotene si vitamine din grupa B (B2,B3).
- Zaharul de cocos – Zaharul de cocos abunda in minerale si vitamine. Are fier, potasiu, magneziu si zinc, dar si vitaminele C, B1, B2, B3, B6. Indicele sau glicemic este cel mai mic din toate tipurile de zahar, de 35 in timp ce zaharul rafinat poate ajunge pana la 90 indice glucemic. Ajuta la buna functionare a creierului si sistemului nervos, datorita faptului ca este foarte bogat in aminoacizi.
- Mierea este un superaliment si unul dintre îndulcitorii naturali. Este dotat cu enzime, antioxidanti, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, riboflavina si niacina. Toti acesti nutrienti esentiali ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la dezvoltarea bacteriilor sănătoase în tractul digestiv. O lingura de miere cruda are 64 de calorii si are un impact mai mic asupra încărcăturii glicemice decât o banană. Este important de reținut că acestea sunt beneficiile mierii crude. Odată ce mierea a fost pasteurizata, ea pierde multe dintre beneficii.
- Siropul de artar este o sursă remarcabilă de mangan, calciu, potasiu si zinc. Este îmbogățit cu antioxidanți, acest îndulcitor natural ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Siropul de gradul A este usor mai putin concentrat si este recomandat pentru consumul de zi cu zi, la indulcirea cafelelor, etc. Cel de Gradul B este mai concentrat si este recomandat pentru gatit in mod special.
- Melasa este produsa din trestia de zahar si reprezinta siropul care ramane in urma extragerii zaharului din suc. Este o excelenta sursa de fier, fiind foarte des intalnita in dieta vegetariana. Are de asemenea mult calciu in compozitie, mangan, magneziu si si cupru. Este important sa alegem melasa BIO, de calitate premium si neprocesata, pentru a putea beneficia de toate calitatile sale nutritive.
- Curmalele uscate nu au colesterol si contin foarte putine grasimi. Sunt bogate in proteine, fibre, vitaminele B1, B2, B3 si B5, dar si vitaminele A1, E si C. Previn anemia deoarece sunt bogate in fier. Curmalele mai contin fibre, potasiu, calciu, mangan, fosfor, cupru, seleniu si magneziu. Deoarece contin fibre solubile si insolubile, dar si mai multe feluri de aminoacizi, sunt foarte bune pentru combaterea diverselor probleme digestive. Curmalele sunt recunoscute pentru efectul lor laxativ. Contin zaharuri naturale, adica glucoza, sucroza si lactoza care ajuta la energizarea organismului. Studiile indică faptul că ajuta la reducerea colesterolului LDL din sânge și pot reduce riscul de accident vascular cerebral.