Peștele în alimentatia copilului

Începând cu vârsta de șase luni, copilul va începe să descopere lumea alimentelor solide. Peștele este o sursă excelentă de proteine, precum și o sursă bună de acizi grași omega-3 și omega-6 și de fier. Toți acești nutrienți sunt importanți în dezvoltarea celui mic dar și în dezvoltarea creierului.
Puteţi introduce peştele începând cu vârsta de 7-8 luni, începând cu peştele alb : şalău, cod. Atunci când introduceți peștele, începeți cu porții mici, cum ar fi o linguriță de pește piure. Puteți crește treptat cantitatea de pește, pana ajungeti la 50g-60g. Așteptați două sau trei zile înainte de a introduce un alt aliment nou pentru a putea urmări eventualele reactii alergice.
Alegeţi tot timpul peşte de captură, pescuit în ape curate. Evitaţi peştele de crescătorie. De asemenea, nu oferiţi peşte din conservă copiilor.

ANC ne oferă următoarele informaţii cu privire la peşte : „În urmă cu şase ani (11 martie 2011), urmare a dezastrului de la centrala nucleară de la Fukushima (Japonia), a avut loc cea mai mare deversare radioactivă din istorie. Considerând faptul că incidentul a avut loc în imediata apropriere a oceanului Pacific, studiile de specialitate estimează că cel puţin 80% din deşeurile rezultate în urma accidentului s-au deversat în apele Pacificului.
Reprezintă, însă, radiaţiile rezultate în urma dezastrului de la Fukushima o problemă? Părerile sunt împărţite, însă este o certitudine faptul că, în fiecare zi, aproximativ 300 de tone de apă contaminată radioactiv ajunge în apele oceanului Pacific, în prezent neexistând vreo variantă pentru stoparea acestui flux. Având în vedere faptul că, cel puţin până în acest moment al istoriei, omenirea nu s-a mai întâlnit cu un dezastru asemănător din punct de vedere al proporţiei, precauţia este cea mai bună tactică. Recomand consumatorilor să evite conservele de ton care au în compoziţie peşte capturat în Oceanul Pacific, respectiv din următoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor”

Sursa : http://www.apc-romania.ro/ro/i-una-din-doua-conserve-de-ton-are-in-compozitie-peste-contaminat-cu-cesiu-137-/NDczLTA.html

Peștele și alergiile

Incercaţi să ţineţi un jurnal alimentar pentru a putea urmări reacțiile copilului (dacă există) la alimentele noi pe care le introduceți. Acest lucru vă ajută să identificaţi alergiile alimentare sau intoleranțele. Deoarece crustaceele prezintă un risc mai mare de reacții alergice decât alte alimente, nu le dați copilului până la vârsta de cel puțin 12 luni. Dacă în familie aveți persoane care manifestă alergii, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a introduce pește și crustacee copilului dumneavoastră.

Ce tip de peşte alegem?

Pentru copii, tipurile de peşte recomandat includ somonul, şalăul, sardinele, codul, heringul și păstrăvul. Consulati recomandarile FDA (The Food and Drug Administration), din tabelul de mai jos, pentru a afla daca un tip de peste este sau nu recomandat copiilor. Evitați să oferiţi copilului în mod regulat tonul sau rechinul. Aceşti pești conțin niveluri ridicate de mercur şi ar trebui oferiţi cel mult de două ori pe luna. Ar trebui să evitați, de asemenea, pește uscat, crud, deoarece a fost conservat folosind cantități mari de sare.

Cum să pregătiți peștele

Îndepărtați toate oasele și pielea și apoi curățați, spalaţi și gătiţi-l la abur sau la cuptor, pasat sau în bucăți mici, în funcţie de vârsta copilului.

Peștele este bogat în multe substanțe nutritive importante, printre care proteine ​​de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale. Tipurile de pește gras sunt de asemenea bogate în acizi grași omega-3 , omega-6 , fier și vitamina D. Acizii grași sunt esențiali pentru funcționarea optimă a organismului și a creierului și sunt strâns legați de reducerea riscului de apariție a multor boli.

Sursa: https://www.fda.gov/downloads/Food/FoodborneIllnessContaminants/Metals/UCM537120.pdf